Geçtiğimiz günlerde bir arkadaşım tarçının faydalarını sıraladı ve gerçekten bu kadar fazla bir faydası olduğunu hiç bilmiyordum tarçının...
Tarçın, yüzyıllardır geleneksel Ayurveda ve Çin tıbbında ilaç olarak kullanılmıştır. Sindirim ve mide-bağırsak şikayetleriyle bağlantılı yararları ile bilinen tarçın günümüzde de mide ekşimesi, hazımsızlık ve mide bulantısı için evlerde kullanılmaktadır. Bilimsel araştırma karmaşıktır ve sürekli gelişim göstermektedir. Araştırmacılar; herhangi bir takviyenin, ilacın veya yiyeceğin faydalarını kanıtlamak için yıllarca sürebilen bir süreci üstlenir. Tarçınla ilgili birçok araştırma halen devam etmektedir. Tarçının sağlığa iyi gelebilen özelliklerinin çoğu, içinde doğal olarak bulunan sinnamaldehit adı verilen bir maddeden gelir. İşte tarçının insan sağlığına iyi gelebilen bazı faydaları:
Tarçın içerisindeki antioksidanlar, hastalık riskinizi azaltmaya yardımcı olabilecek anti-enflamatuar etkilere sahiptir. Enflamasyon insan sağlığı için inanılmaz derecede önemlidir. Zira vücudunuzun enfeksiyonlarla savaşmasına ve doku hasarını onarmasına yardımcı olur. Bununla birlikte, iltihaplanma kronik hale geldiğinde tarçın bu konuda da faydalı olabilir. Araştırmalar, bu baharatın ve antioksidanlarının güçlü antienflamatuar özelliklere sahip olduğunu gösteriyor.
Kalp Hastalığı Riskini Azaltabilir
Tarçın; kolesterol, trigliseritler ve kan basıncı gibi kalp hastalığı için bazı önemli risk faktörlerine iyi gelebilir. Tarçın, dünyanın en yaygın erken ölüm nedenlerinden olan kalp hastalığı riskinin azalmasına yardımcı olmasıyla da ilişkilendirilmiştir. Tip 2 diyabetli kişilerde günde 1 gram veya yaklaşık yarım çay kaşığı tarçının kan belirteçleri üzerinde faydalı etkileri olduğu gösterilmiştir. Toplam kolesterol, “kötü” LDL kolesterol ve trigliserit düzeylerini düşürürken “iyi” HDL kolesterol sabit kalır.
Tarçının, insülin hormonuna duyarlılığı önemli ölçüde artırdığı birçok çalışmada saptanmıştır. Nitekim tarçın insülin direncini önemli ölçüde azaltabilir ve bu önemli hormonun işini yapmasına yardımcı olabilir.Tarçın’ın antimikrobiyal özellikleri virüslere kadar uzanır, bu durum HIV ile savaşmaya veya hastalığı yönetmeye yardımcı olabileceğini gösterir. Hakemli yayınlardan PLoS One’da 2016 yılında yapılan bir araştırma, tarçın türevi bir maddenin viral girişi engelleyebileceğini göstermiştir. Bu çalışmanın notları, HIV’in AIDS’e dönüşmesini önlemek için en umut verici yaklaşımlardan biridir. Ancak bu duruma dair daha fazla çalışma gerekmektedir.
Kan Şekerini Düşürür Ve Güçlü Bir Anti-Diyabetik Etkiye Sahiptir
Tarçın, kan şekerini düşürücü özellikleriyle bilinir. İnsülin direnci üzerindeki olumlu etkilerinin yanı sıra tarçın, kan şekerini başka mekanizmalarla da düşürebilir. Yapılan çalışmalar tarçının yemekten sonra kan dolaşımına giren glikoz miktarını azalttığı gösterilmiştir. Bunu, sindirim sisteminizdeki karbonhidratların parçalanmasını yavaşlatan çok sayıda sindirim enzimine müdahale ederek yapar. Bir diğer yandan tarçındaki bir bileşik insülini taklit ederek hücreler üzerinde etki edebilir. Sonuç olarak çok sayıdaki bilimsel çalışma tarçının diyabetik karşıtı etkilerini doğrulamıştır ve açlık kan şekeri seviyelerini yüzde 10- 29 oranında düşürebildiğini göstermiştir.
Nörodejeneratif Hastalıklar Üzerinde Yararlı Etkilere Sahip Olabilir
Nörodejeneratif hastalıklar, beyin hücrelerinin yapısının veya işlevinin ilerleyen kaybı ile karakterize edilir. Alzheimer ve Parkinson hastalığı nörodejeneratif hastalıkların en yaygın görülen iki türüdür. Tarçında bulunan iki bileşiğin, Alzheimer hastalığının ayırt edici özelliklerinden biri olan, beyinde tau adı verilen bir proteinin birikmesini engellediği görülmüştür. Öte yandan Parkinson hastalığı olan farelerde yapılan bir deneyde tarçının, nöronların korunmasına, nörotransmiter seviyelerinin normalleşmesine ve motor fonksiyonunun iyileştirilmesine yardımcı olduğu tespit edilmiştir. Bu etkilerin Parkinson hastası insanlar üzerinde nasıl etkilerinin olduğuna yönelik daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.