Aileniz, arkadaşlarınız, sosyal medyada karşılaştığınız, bilen veya bilmeyen birçok kişinin paylaşımları, sürekli nasıl beslenmeniz gerektiği ile ilgili mucize tarifler, şok diyetler, çok düşük kalorili diyetler ve bunun gibi birçok şey… Uzun zamandır bunları görmekten, dinlemekten ve denemekten sıkılmış olabilirsiniz.
Size tavsiyem bedeninizi dinleyin. Her şey yolunda mı? İyi hissediyor musunuz? Mutlu musunuz? Kendinizden, nasıl göründüğünüzden ve nasıl hissettiğinizden memnun musunuz, değilseniz bu memnuniyeti hissetmeyen sosyal çevrendeki insanlar mı yoksa siz misiniz?
Kimse sizin bedeninizi, size neyin iyi gelip gelmediğini bilemez; idealize edilmiş diyet programları artık sona erdi. Birine iyi gelen bir beslenme biçime sizde hiç bir fark yaratmayabilir. Yaşınız, cinsiyetiniz, yaşam biçiminiz, vücut kompozisyonunuz, kan değerleriniz, hormonlarınız, vücudunuzu ayakta tutan sindirim sisteminiz, sinir sisteminiz, dolaşım sisteminiz, boşaltım sisteminiz, hareket sisteminiz, bağışıklık sisteminiz ve en önemlisi ruhsal sağlığınız bunların hepsi sizin kimyanızı oluşturuyor. Üstelik bunların hiç birisi, bir başkası ile aynı değil. Tıpkı parmak iziniz gibi.
Bedeninizi keşfetmek ve tanımak için tecrübelerinizden, gözlemlerinizden faydalanmalısınız. Neyi, neden sevmediğinizi veya sevdiğinizi düşünün bakalım. Size neyin iyi gelip gelmediğini bir gözlemleyin, bedeniniz size mesajlar verecektir. Gerçekten acıktığınız için mi yiyorsunuz, duygusal durumunuz beslenmenizi etkiliyor mu, üzgünken veya kızgınken her zamankinden daha fazla mı yoksa daha az mı yiyorsunuz?
Bu soruların cevabı sizde ve sizin diyetiniz yaşam biçiminize uygun olmalı. Diyetin yaşam biçimi haline gelmesi, tekrar başa dönmemek için çok önemlidir. Sizin de etrafınızda sürekli diyet yapıp, sıkılıp, bırakan veya hedefe ulaştıktan sonra tekrar başlangıç noktasına dönen birçok insan vardır. Buradaki en büyük problem kişinin yaptığı diyete uyum sağlayamaması, miktarların yetersizliği veya sevmediği gıdaları tüketme zorunluluğu olup sevdiği gıdaların yasaklanmasıdır. Ayrıca sevdiğiniz yiyeceklerden mahrum kalma düşüncesi, aç kaldığınızı düşünmek veya aç kalmak sizi zora düşürebilir bu yüzden yasakların olmadığı sevilen ancak çokta sağlıklı olmadığı düşünülen gıdaların tamamen çıkarılması yerine zarar vermeyecek miktarda ve sıklıkta tüketilmesi konusunda farkındalığınızın artması çok önemli.