KARDELEN UÇAK
Ankara Bilim Üniversitesi ve Türkiye Verimlilik Vakfı ortaklığıyla ülkedeki siber güvenliği ve verimliliği artırmak amacıyla ATO Congresium’da 5’inci Verimlilik ve Teknoloji Fuarı düzenlendi. Söz konusu fuarın açılış konuşmasını Ankara Bilim Üniversitesi (ABÜ) Rektörü Prof. Dr. Yavuz Demir, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rıfat Hisarcıklıoğlu, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay gerçekleştirdi. Hisarcıklıoğlu özel sektörün dijitalleşmesi, yeşil dönüşüm ve yeni nesil girişimciliğin gelişmesi için üreticilerin ve girişimcilerin sanal ortamda var olmaları gerektiğini vurguladı.
“KISITLI KAYNAKLAR ETKİN ŞEKİLDE KULLANILMALI”
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu sürdürülebilir büyümenin ve uluslararası rekabet gücünün artırılmasını için sadece teknolojik gelişme temelinde sağlanabileceğini dile getirerek şunları söyledi: “Kritik teknolojileri ithal eden değil, ihraç eden bir ülke olmak için, gece gündüz çalışmamız gerektiğini her fırsatta dile getiriyorum. Bu anlamda, iş süreçlerimizin tamamının verimlilik ilkesine göre yeniden ele alınması gerekiyor. Teknolojinin büyük bir hızla geliştiği bir dönemin içerisindeyiz. E-ticaret gittikçe yaygınlaşırken, iş süreçleri de teknolojik olarak dönüşüme uğruyor. Dijital dönüşümün baş döndürücü hızı, tüketicilerin ihtiyaç ve beklentilerini de hızla değiştiriyor. İşte bu noktada verimlilik sadece bir kavram değil, dönüşümün temel unsuru olarak karşımıza çıkıyor. Firmalarımız, mevcut kaynaklarını en etkin şekilde değerlendirmek zorunda. Yani kısıtlı kaynaklarımızı en etkin şekilde kullanmak zorundayız.” Hisarcıklıoğlu verimlilik düzeyi artan ekonomiyle orta vadede daha düşük maliyetli üretimi gerçekleşeceğini ve fiyat istikrarı sağlandığından bahsederek, tüketicilerin dijital ortamı tercih etmesiyle beraber üreticilerin ve girişimcilerin sanal ortamda aktifliğini artırması gerektiğini söyledi.
“TOBB’DAN İHTİYAÇ DUYULAN KAYNAĞA ERİŞİM KOLAYLIĞI”
TOBB olarak teknoloji ve dijitalleşme hareketlerinden bahseden Başkan Hisarcıklıoğlu şunları sıraladı: “Firmalarımızı ve girişimcilerimizi, dijital dünyaya hazırlayarak onların teknolojik altyapılarını geliştirmek için projeler üretiyoruz. Dünyanın en büyük küresel teknoloji firmaları ile birlikte çalışarak KOBİ’lerimizin dijitalleşmesine yönelik iş birlikleri kuruyoruz. Girişimcilerimizin, dijital dünyada büyümeleri için ihtiyaç duydukları kaynak, bilgi ve becerilere kolaylıkla erişebilmelerini, dinamik olmalarını amaçlıyoruz. Sadece Türk özel sektörünün dijitalleşmesi için değil; özel sektörün ve gençlerimizin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin Genç ve Kadın Girişimciler ağından aktif olarak faydalanabilmesi için çabalıyoruz. Türkiye çapında düzenlediğimiz girişimcilik etkinliklerimizde öğrencilerimizle başarılı girişimcilerimizi bir araya getiriyoruz. Ülkemizin en büyük girişimcilik ağı olan Kadın-Genç Girişimci Kurullarımız ile üniversite öğrencilerimizi sık sık buluşturuyoruz. Teknokentlerde faaliyet gösteren start-upları (çözüm odaklı iş modeli), girişim sermayesi fonlarıyla bir araya getirerek, yatırım süreçlerini hızlandırıyoruz.”
“ARANAN MARKA DOĞDU”
Türkiye’nin otomobilini üretebiliyor olmanın gururunu yaşadığını ifade eden Hisarcıklıoğlu genç nüfusa, “İnanın, Türk girişimciler her gün ezber bozuyor. Cumhuriyetimizin 100'üncü yaşını kutlayacağımız 2023 yılında Türkiye’nin otomobilini üretebiliyor olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Milletimizin duası ile çok şükür bugünleri de gördük. Yarının mobilite dünyasını şekillendirebilen, küresel rekabette söz sahibi olan güçlü bir ülkenin gençlerisiniz. Güzel ülkemizde teknolojisiyle, mobilite çözümleriyle, rekabetçi fiyatıyla tercih edilen ve aranan bir marka doğdu. Biz sizlere, Türk milletinin istediği zaman neler yapabileceğini, birlikten kuvvet doğduğunu gösterdik. Sizler de bize, Türkiye’nin teknoloji üretiminde söyleyecek daha çok sözü olduğunu göstereceksiniz.” çağrısında bulundu.
“10 MİLYAR DOLARI AŞAN İKİ ŞİRKET”
Söz konusu üretilen otomobille beraber şirketlerin de doğduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, “İşte bakın bu birliktelikten yerli ve milli Türkiye’nin Otomobili çıktı. Değeri 1 milyar doları aşan 5 tane teknoloji şirketi çıktı. Bu şirketlerden değeri 10 milyar doları aşan 2 şirketimiz çıktı. Ezberleri bozmak kolay değil. Türk girişimciler olarak bizler ezber bozmak için Verimlilik ve Teknoloji Fuarındayız. Sizler de bu bayrağı inşallah daha da ilerilere taşıyacaksınız.” değerlendirmesini yaptı.