NÜKLEER Karşıtı Platform (NKP) tarafından (EMO) Ankara Şubesi’nde bir basın toplantısı düzenlendi. ABD’nin İkinci Dünya Savaşı’nda Hiroşima’ya atom bombası atmasının yıl dönümü olan 6 Ağustos tarihinde düzenlenen toplantıda nükleer her türlü üretime tepki gösterildi.
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR, NÜKLEER ÇÖZÜM DEĞİL, TEHDİTTİR”
Basın açıklamasının açılışında konuşan EMO Yönetim Kurulu Başkanı Gazi İpek;“Bugün 6 Ağustos 1945. Hiroşima’ya atılan atom bombası ile yüz binlerce insan bu tarihte katledilmiştir. İnsanlığın geldiği bugünkü son durum, dünyanın geldiği yeni durumun ele alınması ve buna ilişkin bir takım sonuçların değerlendirilmesinde büyük yarar var. Ülkemiz son yıllarda nükleer teknolojiyle ve nükleer santraller başlığı altında bir çalışma yapıyor. Hepimiz bunun ne anlama geldiğini biliyoruz. Bugün Kazdağları, jeotermal, teknik santrallerle ilgili gelişmeleri izlediğimizde ülkemiz hızla insana, doğaya yabancılaşmaya başlamıştır. Bu insanlık kavgasıdır. Sadece Türkiye’nin sorunu olarak algılamam lazım. İnsanlığın emperyalizm karşısında, küreselleşme ve sermayenin azgınlaşması karşısında alması gereken mücadeleyi ifade ediyor.
Bizler de EMO olarak NKP temsil eden kurum temsilcileri olarak insanlığın geleceğine dair sorumluluk duygusuyla bu konuda elimizden gelen çabayı harcıyoruz. Türkiye’deki siyasi iktidarın 4 yıllık kendisine çizdiği panoramadan anlıyoruz ki sermayenin hızla yeni alanlar açma çabası özellikle de bu alanlarda daha da fazlalaştı. Termik santrallere diye başlayan, Kazdağları’ndaki altın arama çalışmalarında. Sermayenin hırslı, gözü dönmüş politikalarını görüyoruz. Bu uluslararası bir politika, tek başına Türkiye’nin politikası olarak algılamak lazım. Bu savaşı veren tüm arkadaşlarımızı kutluyoruz, bu mücadele uzun süreli bir mücadele hep beraber omuz omuza elimizden geleni yapacağız.” ifadelerini kullandı.
“NÜKLEER SİLAHLANMA SEVDASI, "TEKNOLOJİK GELİŞİM" OLARAK TOPLUMA DAYATILMAYA ÇALIŞILMAKTADIR”
Türk Tabileri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman tarafından okunan basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “Bugün Hiroşima’ya atom bombası atılmasının 74. yıldönümü. II. Dünya Savaşı’nda Hiroşima’ya yapılan atom bombası saldırısından dolayı 140 bin kişi, 3 gün sonra Nagazaki’ye yönelik saldırıda da 80 bin kişi yaşamını yitirmiştir. Radyoaktiviteye maruz kalan on binlerce insan ise "hibakuşalar" olarak ömürlerini çeşitli sağlık sorunları ve bunlara eşlik eden toplumsal dışlanmayla geçirmek zorunda kalmıştır. İnsanlık tarihinin en büyük felaketlerinden biri yaşanmış, yüz binlerce kişinin ölmesine, yüz binlerce kişinin yaralanmasına, yine gelecek kuşaklara aktarılacak biçimde ileri yaşlarda görülen kanser hastalıklarına yol açmıştır. Bombaların atıldığı bölge geri dönüşü olmayan biçimde zarar görmüştür.
Çok büyük yıkımlara neden olan nükleer silahlanma tutkusu, yaşanan onca yıkıma rağmen bugün halen hız kesmeden devam etmektedir. Canlılara zarar veren ama binaları fabrikaları yıkmayan nötron bombası geliştirilmiş, üretilen atom bombaları ve nükleer silahlar dünyanın dört bir yanına insanları hedef alacak biçimde yerleştirilmiştir. Ülkemizde var olan üslerde de varlığını kazara öğrendiğimiz nükleer silahlar bulunmaktadır. Nükleer silahlar, emperyalist ülkeler tarafından birbirlerine ve tüm dünyaya karşı baskı ve tehdit aracı olarak kullanılmaktadır. Bir yarışmaya dönüşen nükleer silah üretimi ve tüm dünyanın güya güvenlik amacıyla nükleer füzelerin hedefi haline getirilmesi, 1987 yılında ABD ve SSCB arasında yapılan orta menzilli nükleer ve konvansiyonel füzelerin ortadan kaldırılması anlaşması (INF) ile durdurulmuştu. Bu yıl önce ABD’nin ardından Rusya’nın INF`den çekilmesi ve ABD’nin yeniden nükleer füze üretmeye başlayacağını ilan etmesi hepimizi endişelendirmektedir.
Dünya yeniden bir nükleer savaşta ya da bu füzelerin üretimi sırasında yaşanabilecek kazada büyük yıkımlar ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Nükleer silahları ortadan kaldırmak yerine nükleer silah sahibi olarak eşitlenme ya da güvenlik oluşturma tercihleri, nükleer silaha sahip olma çılgınlığının tüm dünyaya yayılmasına neden olmaktadır. Bu çılgınlığı sonlandırmak üzere 2017 yılında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda kabul edilen Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması, üye ülke parlamentoları tarafından da derhal imzalanarak nükleer savaş tehlikesine son verilmelidir. "Nükleer silah avcılığına" da soyunan emperyalist devletlerin yıllar önce Irak, günümüzde ise İran`a yönelik politikaları sonucu, Türkiye’nin de içinde yer aldığı Ortadoğu’da sıcak savaşlar hiç bitmemektedir. Bu savaşlarda seyreltilmiş uranyum içeren bombaların kullanıldığı iddiaları ise hiç soruşturulmamakta ve genellikle inkâr edilmektedir. Seyreltilmiş nükleer madde içeren silahların etki ettiği insanlarda yarattığı ani ve ileri dönem etkileri ise ne yazık ki bilinmemektedir, araştırılamamaktadır.
Nükleer silahlarla yürütülen savaşlar ve acı sonuçlarına rağmen nükleer silaha sahip olma çılgınlığına kapılan ülkelerden biri de Türkiye’dir. Nükleer enerji santrali projeleri ile üzeri örtülen bir nükleer silahlanma sevdası, "teknolojik gelişim" olarak topluma dayatılmaya çalışılmaktadır. Nükleer savaş olmasa da bugüne kadar Çernobil ve Fukuşima’da yaşanan felaketler nükleer santrallerin radyasyon yayması bakımından nükleer silahlarla benzer sonuçlara neden olarak tehlike boyutunu tüm açıklığıyla gözler önüne sermişken nükleer santral kurulması ısrarını anlamak mümkün değildir.
“ENERJİ AÇIĞIMIZ OLSA DAHİ NÜKLEER SANTRALLAR BÜYÜK RİSKLER BARINDIRDIKLARI İÇİN BİR ALTERNATİF OLARAK GÖRÜLEMEZ”
Nükleer santral teknolojisi pahalı, riskli, kirlidir. Türkiye’nin bugün enerji açığı olmadığı gibi tam tersine arz fazlası sorunu vardır. Dolayısıyla enerji politikalarıyla ilgisi olmayan tamamıyla siyasi bir tercih olan nükleer santrallere ülkemiz mecbur değildir. Enerji açığımız olsa dahi nükleer santraller büyük riskler barındırdıkları için bir alternatif olarak görülemez. Dünya nükleer santrallerden uzaklaşırken, Türkiye’de geleceğimizi tehlikeye sürükleyecek bir nükleer santral macerasına girilmesi kabul edilemez. Nükleer santrallerin gerçeklerine rağmen Çernobil Nükleer Felaketi‘ne yol açan nükleer santrali inşa eden ve işleten Rusya menşeili Rosatom firması tarafından Mersin Akkuyu’da, gazetelere yansıyan haberlere göre "ağır ihmallerin olduğu" nükleer santral inşaatı hızla sürdürülmektedir. "İnşaatın temelinde çatlaklar oluştuğu, uygun olmayan zeminin deniz suyuyla dolduğu, Rusya`da soğuk hava şartlarına göre projelendirilen çalışmanın, Mersin gibi sıcak bir bölgeye uygun şekilde optimize edilmediği" iddia edilmektedir. Elektrik Mühendisleri Odası, çatlak iddiasıyla ilgili olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na iki kez yazı yazarak bilgi istemiş, ancak hiçbir yanıt alamamıştır. Santralı 2023’e yetiştirme telaşıyla acele eden iktidarın, bilimsel verileri, mühendislik ilkelerini ve saha gerçeklerini göz ardı ettiği görülmektedir. Unutulmamalıdır ki nükleer santrallerin en büyük risklerinden biri atık problemidir. Radyoaktif atık için kesin, bilinen, uygun ve kabul edilebilir bir arıtma yöntemi yoktur. Dünya üzerinde hiçbir yerde nihai depolama tesisi yapılamamıştır. Hiçbir proje yaşamın kendisinden daha önemli değildir. Akkuyu Nükleer Santralı inşaatı derhal durdurulmalı, kamuoyunda büyük endişelere yol açan iddialara karşılık derhal detaylı bir çalışma başlatılmalı ve Akkuyu’ya teknik inceleme heyeti kabul edilmelidir. Bünyesinde birçok meslek odası, sendika ve gönüllü kuruluşun yer aldığı Nükleer Karşıtı Platform (NKP), yıllardır yürüttüğü çalışmalarla, nükleer teknolojinin, kapitalizmin kar hırsı içerisinde dünyamızı bir mahvoluşa doğru sürükleyecek santral ve nükleer silahlanma yarışı için kullanılmasına karşı çıkmaktadır.
Hiroşima ve Nagazaki başta olmak üzere nükleer silahlarla yaşamlarını yitiren ve bugün hala nükleer kirlenmenin acısını genetik olarak taşıyan canlara karşı sorumluluğumuzun bilinciyle tüm dünyaya ve TBMM’ye ve hükümete sesleniyoruz; insan eliyle yaratılan ölümleri durdurmak elimizde. Tüm savaşlara son verilsin, derhal barış istiyoruz. Nükleer silahlar imha edilsin. Nükleer silah geliştirmeye son verilsin. Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması tüm ülkelerce onaylansın. Nükleer santraller kapatılsın.”