ALPER ŞAŞMAZ / ANKARA
KISA Çalışma Ödeneği (KÇÖ), 31 Mart 2021 tarihi itibariyle sona erdi. Bundan sonra işverenler normal çalışmaya dönerek normalleşme desteğinden yararlanabilir. Ayrıca çalışanlarını ücretsiz izne çıkarabilir ve ücretsiz izne çıkan çalışanlar 17 Mayıs tarihine kadar aylık 1.341 liralık nakdi ücret desteğinden faydalanabilir. Kısa çalışma ödeneği uygulamasının kaldırılması işçi kesiminde tepkiye neden olurken, Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da bu ödeneği işçinin can suyu olarak nitelendirerek devam etmesi gerektiğini söyledi. Çerkezoğlu; “Yapılması gereken bütün çalışanların, bütün yurttaşların haklarını korumaya yönelik sosyal politikaları hayata geçirmektir. Bu sosyal devlet olmanın bir zorunluluğudur. Sanayiciler de işveren örgütleri de bunu söylüyor, iş yeri kapatmalar gündeme gelebilir. Böylesi bir durumda işsizlik yine artacaktır. Kısa çalışma ödeneği uygulamasını sonlandırmanın hiçbir anlamı yok” değerlendirmesinde bulundu.
“KÇÖ UYGULAMASI İÇİN YETERİNCE KAYNAK VAR”
Konuyla ilgili DİSK Araştırma Merkezi (DİSK-AR) tarafından yapılan açıklamada ise; İşsizlik Sigortası Fonu’nun mevcut kaynakları ile en az bir yıl daha KÇÖ uygulamasına devam edilebilmesinin mümkün olduğu vurgulandı. Yapılan açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Covid-19 döneminde sigortalı işçilerin en önemli desteklerinden biri olan KÇÖ uygulaması 31 Mart 2021 tarihi itibarıyla sona erdi. Salgın devam ederken KÇÖ uygulamasının kaldırılması işçiler açısından ciddi kayıplar yaratacak. KÇÖ ile işçilere brüt ücretlerinin yüzde 60’ı tutarında ve brüt asgari ücretin yüzde 150’sine kadar ödeme yapılıyordu. Böylece işçilerin eline 2.100 TL ile 5.300 TL arasında bir ödenek geçmesi söz konusu. Kısa Çalışma Ödeneği’nin kaldırılması ile işçiler zorunlu ücretsiz izne mahkûm edilecek ve günde 47 TL nakdi ücret desteği ile yetinmek zorunda kalacak. Salgının başlangıcından bu yana toplam 3,8 milyon işçi kısa çalışma ödeneğinden yararlandı. Halen 1,3 milyon işçi kısa çalışma ödeneği alıyor. Kısa Çalışma Ödeneği neden kaldırılıyor? Bunun hiçbir inandırıcı gerekçesi yok. Salgın devam ettiğine göre iş ve istihdam kaybı devam ediyor. Bu nedenle KÇÖ’ye olan ihtiyaç da sürüyor. KÇÖ için kaynak mı yok? Tam tersine İşsizlik Sigortası Fonu’nda yeterince kaynak var.
“İŞSİZLİK SİGORTASI FONU’NDA HALEN 98,2 MİLYAR TL KAYNAK BULUNUYOR”
Nisan 2020 ile Şubat 2021 dönemi arasında Covid-19 kapsamında İşsizlik Sigortası Fonu’ndan işçilere 28 milyar TL kısa çalışma ödemesi yapıldı. Covid-19 ödeneklerinin aslan payını KÇÖ oluşturdu. Aynı dönemde işverenlere yapılan teşvik ödemelerine ise 16,7 milyar TL ayrıldı. 3,8 milyon işçiye 28 milyar TL KÇÖ ayrılırken işverenlere 16,7 milyar doğrudan teşvik ayrıldı. İşsizlik Sigortası Fonu’nda halen 98,2 milyar TL kaynak bulunmaktadır. Fon’un mevcut kaynakları ile en az bir yıl daha KÇÖ uygulamasına devam edilmesi mümkündür. Dahası işveren teşviklerine son verilip bu kaynaklar işçiler için kullanılacak olursa Fon kaynakları büyük ölçüde korunarak kısa çalışma ödemelerine devam edebilir. Son bir yılda 28,2 milyar TL Kısa Çalışma Ödeneği verilmesine rağmen Fon’da 98,2 milyar TL kaynak bulunuyor.”