ALPER ŞAŞMAZ / ANKARA
BİLENLER bilir. “Geçmişten Bir Eser, Geleceğe Miras” sloganıyla, Çorum’un yöresel lezzetlerini eşsiz tarihi dokusuyla birlikte misafirlerine sunan “Kâtipler Konağı” Çorumluların veya Çorum’a yolu düşenlerin uğrak yeridir. Alay Kâtibi Mustafa Nusret Efendi’den ismini alan konak, 1882 yılından beri varlığını sürdürüyor. Mustafa Nusret Efendi, 1878 yılında İstanbul’dan Çorum’a tayin edildikten bir süre sonra şehrin köklü ailelerinden olan Alaybeylerin kızı Nuriye Hanımla evlenmiştir. Nuriye Hanım, konağın bugünkü işletmecisi Efza Duran Yılmaz Hanımın büyük babaannesi ve Fevziye Duran Hanımın büyük kayınvalidesidir. Yaşayan bir tarih olan ve Çorum geleneklerini sürdürmeye çalışan Kâtipler Konağı hakkında, konağın çalışanlarından olan Selma Güccan ile bir söyleşi yaptık.
“ÇORUM GELENEKLERİNİ VE KÜLTÜRÜNÜ CANLANDIRMAK, KATİPLER KONAĞI’NIN MİSYONUDUR”
“Konağımız, II. Abdülhamit döneminin tüm özelliklerini taşımaktadır. Tarihe tanık olan bu evde üç büyük tadilat yapılmıştır. Konağın restoresi 1994’te başlamış Temmuz 1995’te tamamlanmıştır. Restore sırasında da evde bulunmuş olan pek çok antika eşya şu anda ait oldukları yerde sergilenmektedir” diyen Güccan sözlerine şöyle devam etti: “Çorum’un kültürel kimliğini oluşturan tarihsel özellikleri yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Unutulmaya yüz tutan Çorum geleneklerini ve kültürünü canlandırmak, Kâtipler Konağı’nın misyonudur. Konak restoran fonksiyonunun yanı sıra bir müze niteliği de taşımaktadır. Bu nedenle restoranımıza geldiğinizde yalnızca mükemmel bir hizmet ve nefis yemeklerle değil, muazzam bir geçmişle de karşılaşacaksınız. Konağımızda yöresel yemeklerimiz sunulmaktadır. Bunun haricinde ızgara çeşitleri de bulunmaktadır.
“KONAĞIMIZDA DAHA ÇOK YÖRESEL MENÜMÜZ TERCİH EDİLMEKTEDİR”
Çorum’un en merkezi yeri olan Gazi Caddesi ve Ilıca Caddesi’nde de satış şubelerimiz vardır. Konağımızda daha çok yöresel menümüz tercih edilmektedir. Yöresel menümüz: çatal aşı çorbası, keşkek, kuru mantı, hingal, Çorum mantısı, mimbar dolması, etli yaprak sarması, İskilip dolması, su böreği, has baklava, kalın sıkma (lüle baklava) şeklindedir. Konağımız, her türlü düğün, nişan, toplantı, bebek beşiği, mevlit, protokol yemekleri gibi organizasyonlara ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca şehrimizi gezmek için gelen tur organizasyonlarının da mutlaka uğradığı konağımızın tarihi dokusunun korunması amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı ile beraber çalışmaktayız. Kâtipler Konağı ile Çorum’un geçmişten gelen kültür kimliğini korumayı ve gelecek nesillere aktarmayı arzulamaktayız. Tarihe tanık olan konakta, zengin Çorum mutfağına ait yöresel yemekler, pişirme usullerine ve aslına sadık kalınarak hazırlanmaktadır. Sizleri de konağımıza, Çorum’un lezzetli yemeklerini tatmaya davet ediyoruz.