ANKARA (AA)- AA muhabirinin, 2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'ndan derlediği bilgiye göre, Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) sektörünün gelişimi, bu sektörün Gayrisafi Yurtiçi Hasılaya (GSYH) yapacağı doğrudan katkının yanı sıra diğer sektörlerin gelişimi için de kritik önem taşıyor.
'2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı' Resmi Gazete'de
BİT ürün ve hizmetlerinin diğer sektörlere nüfuzu, ekonominin geneli ve tüm sektörler için yenilikçiliğin geliştirilmesini ve verimlilik artışı elde edilmesini mümkün kılıyor. Altyapıya dayalı rekabetin tesisini sağlamak üzere, altyapı işletmeciliği alanında eylül ayı itibarıyla 155 alternatif işletmeci yetkilendirildi. Bu işletmecilerden kendisine ait fiber altyapıya sahip olanların fiber optik kablolarının toplam uzunluğu son bir yılda yüzde 18,8 artarak bu yılın ilk çeyreğinde 88 bin 956 kilometreye ulaştı. Yerleşik işletmecinin fiber optik kablolarının toplam uzunluğu ise bir yılda yüzde 8 artarak mart sonunda 307 bin 949 kilometreye çıktı.
Sabit geniş bant erişim pazarında, abone sayısı bazında, DSL hizmeti sunan alternatif internet servis sağlayıcılarının pazar payı, bu yılın mart ayında yüzde 17,2 olarak gerçekleşti. Aynı dönemde kablo internet hizmetinin pazar payı yüzde 7'den yüzde 7,8'e yükseldi. Mart ayı itibarıyla mobil haberleşme hizmetlerini kullanan toplam abone sayısı 81,8 milyon oldu. 2016'da sunulmaya başlanan 4,5G hizmeti aktif abone sayısı aynı dönemde 49,2 milyona ulaştı.