M. UMUT KARAKÜLAH / ANKARA
ANKARA Büyükşehir Belediyesi, İtfaiye Haftası münasebetiyle başlattığı etkinliklerine bir yenisini ekledi.
Kızılay Güvenpark’a kurulan itfaiye çadırında bir eski model itfaiye aracı ile bir itfaiye karavanı sergileniyor. Özellikle 1958 model itfaiye aracı başkentlilerin ilgi odağı haline geldi. Stant yetkilileri; 1958 model itfaiye aracının halen Polatlı İtfaiye Merkezi tarafından faal olarak kullanıldığı belirttiler.
Kurulan stantlarda itfaiye biriminin tarihçesi ve yapmış olduğu kurtarma çalışmalarından bahsediliyor. Ankara itfaiyesinin tanıtıldığı broşürlerde, itfaiyenin tarihçesi ve görev esasları yer alıyor. Standartlarda ayrıca; yangın söndürme aracı kullanımı ve baca temizliği hakkında detaylı bilgilerin olduğu broşürler yer alıyor. İtfaiye biriminin tanıtımı ve tarihçesinin anlatıldığı stantlar bu hafta boyunca gösterilecek.
“İTFAİYE HAYAT KURTARIR”
Dağıtılan broşürlerde Ankara itfaiyesinin tarihçesi ayrıntılı bir şekilde anlatıldı: 1714 yılında Tulumbacılar adıyla Yeniçeri Ocağı’na bağlı olarak kurulan Türk itfaiyeciliği çeşitli aşamalardan geçerek 209 yıl süren askeri kimliğinden 25 Eylül 1923’te belediyelere devredildi. Ankara İtfaiyesi’nin ne zaman kurulduğu kesin olarak bilinmemektedir. Elimizdeki ilk belge, 19 Haziran 1338 (1922) tarihli ve Ankara Belediyesi Dairesi tarafından Osman Zeki (Aban) Bey’e verilen bir takdirnamedir. Bu takdirnamede açıklandığına göre, Ankara’da ilk itfaiye teşkilatı, 1388 (1922) yılı başlarında, Kurtuluş Savaşı içinde ‘Müstakil İtfaiye Bölüğü’ adı ile askeri bir örgüt şeklinde ve Osman Zeki Bey kumandasında, bugünkü adın verilmesine yol açan İtfaiye Meydanı’nda kuruldu.
1997 yılına kadar İtfaiye Müdürlüğü olarak görev yapmakta olan birimi, 1997 yılında Daire Başkanlığı’na dönüştürülerek; 10 Şube Müdürlüğü, 4 Grup ve Müfreze şeklinde yeniden yapılandırıldı.
Bu yapılanma ile Daire Başkanlığı 1997- 2006 yılı arasından 10 Şube Müdürlüğü ile görevini sürdürdü ancak 2006 yılında getirilen norm kadro ilke ve esasları gereğince 10 olan Şube Müdürlüğü sayısı bu kez de 3’e düşürüldü.
İtfaiye Daire Başkanlığı, günümüz itibariyle Ankara mücavir alan içerisindeki, 26 metropol ilçesinde, 46 itfaiye grubunda 155 araç ve 782 personeli ile 7/24 itfaiye hizmeti vermekte.